Reisverslag Baku, Azerbeidzjan

 

Klik hier voor het vorige reisverslag in Moskou 

 

Dag 1
Aangekomen op het vliegveld in Baku wordt je gelijk overladen door

Uitzicht Baku

taxi chauffeurs die je naar het centrum willen brengen. Hier hebben dan ook gebruik van gemaakt want het was erg

 

vroeg in de ochtend en we waren doodmoe. Ons hotel: Noah’s Ark zat midden in het Oude Centrum van Baku.
Baku heeft een ontzettend hoge luchtvochtigheid in de zomer (gemiddeld 86%) Het eerste dat ons opviel aan Baku, is dat het een stad met veel rijkdom is. Mede mogelijk gemaakt door de vele olie die ze hebben en hier letterlijk op het water drijft. De stad deed ons aan Dubai denken. Alles modern, groot, statig, architectonisch en apart (en net zo warm: 42 graden). Na aankomst eerst bijgeslapen en daarna de stad ingegaan, het is er prachtig! Ze hebben hier een kilometers lange Boulevard, die breed iCarpet Museums met over de hele lengte allemaal parkjes, bankjes, restaurantjes, winkelcentra etc. De Azeri zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam. De middag aan het water gezeten, je kunt er helaas niet met de voeten in het water i.v.m. olie op het water. Het is hier wel zo dat je als vrouw niet alleen ergens kunt lopen of zitten want je wordt gelijk aangesproken (niet opdringerig of vervelend) ze willen graag een praatje maken. Ze denken allemaal dat we uit Rusland komen…..
‘Savonds heerlijk gegeten in de grote lange winkelstraat bovenop een winkelcentrum met een prachtig uitzicht. Eten is in Baku echt voortreffelijk, Ottomaanse keuken! Jammie!

 

Dag 2
Vanaf de ontbijtzaal op het dak van ons hotel heb je een 360 graden uitzicht oa. richting de zee en de oude stad. Boulevard van BakuVandaag was het echt extreem heet, rond de 44 graden. We wilde met de Funiculaire naar boven naar de bekende Flame-towers. Helaas werkte deze niet vanwege de warmte dus hebben we zelf de trappen omhoog genomen… pff. Boven aan gekomen had je een prachtig uitzicht over de haven, zee, boulevard, Arena van het Eurovisie Songfestival en het centrum van Baku. Richting Flames gelopen en onderweg kwamen we een Memorial Zuil tegen met een eeuwig brandend vuur ter nagedachtenis aan de aanslag genaamd: Black January.  Bij de Flames kwamen we erachter dat de gebouwen nog helemaal niet open zijn voor publiek. Maar aan de buitenkant zijn ze erg indrukwekkend. Skyline Baku met FlamesNa het avondeten de pier opgelopen en toen zagen we dat de 3 Flames verlicht worden. Erg kitscherig maar wel erg leuk. Er werden 5 verschillende filmpjes geprojecteerd. Wat ons opviel was dat er een hele hoop oorlogsschepen aan de kust lagen… en toen we in het hotel waren hoorden we een bulderend geluid, bleek dat er zeker wel 100 helikopters, straaljagers etc. in formatie overvlogen…. Op de 4e dag werd duidelijk waarom.

 

Dag 3
Deze ochtend zijn we de “Old City” van Baku in gegaan. Dit is het toeristische gedeelte van Baku, Old City Bakuveel kraampjes, winkeltjes, restaurantjes. Maar ook een heel oud paleis (Sirvansahlar Sarayt Paleis) Dit paleis had div. vertrekken, badhuis, minaret en moskee.  Daarna met de metro naar het Tofiq Bakhramov Stadion gegaan, hier mochten we gelukkig wel gewoon naar binnen. Vanaf hier door naar een wit imposant gebouw gelopen. Dit blijkt een (sinds 3 dagen geopend) museum te zijn over hun “overleden” president Heyder Aliyev. Prachtig gebouw, met veel high tech snufjes. Maar ook een vreemd museum ter nagedachtenis aan de oude grote leider. Ook hadden ze er een expositie van Mini-Azerbeidzjan; hier stonden alle maquettes van de belangrijkste gebouwen van Azerbeidzjan. Weer terug naar het trein station gegaan om alvast de kaartjes voor de nachttrein naar Tbilisi te halen. Heyder Aliyev MuseumKeuze viel op 1e klas kaartjes ( € 50,= per. persoon) Helaas werden we hier niet zo heel vriendelijk geholpen en sprak ze nauwelijks Engels. Rest van de middag weer heerlijk aan de Boulevard gezeten en van de mensen en de zon genoten.

 

Dag 4
Laatste ochtend in Baku. Het bleek National Army Day te zijn… vandaar dus al die Oorlogsschepen voor de kust en die oorlogsvliegentuigen die overvlogen (generale repetitie). Wat een unieke ervaring en beleving was dit!!! Dit hadden we echt niet willen missen! Soldaten die strak naast elkaar langs de President marcheerde, hoofden draaide zodra ze langs de president op liepen. Wauw!! Army Day 26 juni BakuDaarna stonden er hele rijen met tanks, afweergeschut, jeeps, drone vliegtuigen, rupsvoertuigen en ga zo maar door! De een nog groter dan ander. Zodra ze optrokken om weg te rijden bulderde het gewoon door je hele lichaam heen… stonden er ook maar een meter of 4 vanaf. Echt heel gaaf! En het asfalt om de oren. Dit om het volk te laten zien waar ze door beschermd worden. De grootste en zwaarste tank had een blok op z’n tank zitten met allemaal raketten erin! Door het optrekken van de tanks werd de hoofdweg helemaal kapot gereden… heel bijzonder! Ook werd hun nieuwe (pas 2 dagen in bezit) Drones geshowd. Na alle grondvoertuigen kwamen de helikopters, staaljagers etc. overvliegen en als laatst kwamen 5 staaljagers met kleur achter zich aan (kleuren van de vlag) overvliegen. Echt heel leuk dat we dit nog hebben kunnen zien. Toen alles weg was, was het hele plein vrij van auto’s (2x 4 baansweg). Hierdoor was het President Gebouw mooier zichtbaar.Presidents gebouw Laatste uurtjes aan de Boulevard gezeten, nog even wat boodschappen gehaald voor de lange (14 uur!!) treinreis naar Tbilisi. Op het station de trein gevonden. Doordat we eerste klas hadden, kregen we een eigen coupe met 2 bedden, tv en airco. De treinreis zelf was goed te doen. Alleen hobbelde de trein wel heel erg en je wordt snachts vaak wakker omdat de trein bij heel veel stations stopt. Gemiddelde snelheid is tussen de 50 en 60 km per uur…. En de trein doet zo`n 14 uur over 500 kilometer.

Na 10 uur met de trein kwamen we dan eindelijk aan bij de grens met Georgië >>>>>>>>>>>>>

 

 Klik hier voor het VERVOLG reisverslag.

 

Post Tagged with , ,

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: