Reisverslag Boekarest

Dag 1
Vandaag vroeg op omdat we om 8.00 uur al vlogen vanaf Dortmund Airport met Wizzair. Vlucht duurde ongeveer 2,5 uur. Bij aankomst op het vliegtuig werden we met de bus naar het centrum gebracht. Best een mooie route aangezien het vliegveld wat buiten de stad ligt. In het centrum aangekomen zijn we eerst naar het hotel gelopen, deze heette Sarroglia Hotel. Kleinschalig, modern en mooi hotel. Na inchecken hebben we om een taxi gevraagd, deze zou er met 5 min. zijn. Toch heel anders dan in Nederland… en uiteindelijk stond de taxi er al met 3 min. 🙂
De taxi heeft ons naar het Nationale Stadion van Boekarest gebracht omdat we daar de kaartjes voor de Supercup wedstrijd van die avond moesten ophalen. (Kosten van de taxi voor 20 min was +/- 4 euro….)

Stadion National Arena

Stadion National Arena

 Bij het stadion de kaartjes opgehaald, bleek dat we VIP kaartjes hadden gekregen met eten en drinken erbij. Met de tram weer terug naar het centrum. Daar rondgelopen door “Old City Centre” een prachtig oud gedeelte van Boekarest, met o.a. de Nationale Bank van Roemenië, Oud Koninklijk hof (Curtea Veche) en Russische kerk. In het oude gedeelte ook gegeten. De hele wijk staat vol met barretjes, restaurants, nachtclubs etc. ‘S avonds naar de wedstrijd gegaan tussen Steaua Boekarest en A.F.C. Astra. Leuke wedstrijd, mooi en mega groot stadion. Met de taxi weer naar het hotel terug.

Dag 2
We kwamen er achter dat het hotel 2 fietsen had, dus na het ontbijt zijn we met de fiets op pad gegaan. Voor het oog zag de fiets er goed en degelijk uit… Maar we kwamen er al gauw achter dat deze fietsen niet vaak gebruikt waren. Want Boekarest is niet echt een stad waar je heel fijn kunt fietsen, zelfs niet voor ons Hollanders. Je moet op de stoep fietsen, maar ze kennen geen verlaging aan het einde van de stoep, dus elke keer hard de stoep op en af.

Parlementspaleis

Parlementspaleis

 Op de weg fietsen was ook geen optie; of er lagen tramsporen of de weg was zo druk dat het te gevaarlijk was. Maaaaaar dankzij de fietsen kom je wel op alle plaatsen… Allereerst naar het een-na grootste gebouw ter wereld; Het Parlementspaleis. Echt een super groot en mooi gebouw, maar helaas legitimatie vergeten dus mochten we er niet in, morgen weer een poging. Aangezien het prachtig weer was, wilde we alle parken af rijden. De 3 parken die wij gehad hebben zijn:
“Parcul Carol”; hier staat een mega groot monument met een eeuwig brandend vuur,
“Parcul Tineretukui”; dit is een super groot park met allemaal kleine kinderattracties, heel veel waterpartijen en veel hoogteverschil, waardoor je een heel mooi uitzicht krijgt over de stad. Aan dit park grenst ook een begraafplaats; “Bellu Catolic” apart om te zien dat elk land andere gebruiken heeft wat betreft de gedenk stenen. Zij hebben alleen een groot massief kruis op het graf of liggen in een prachtig versierd gebouw.

Carol Park Mausoleum

Carol Park Mausoleum

” Parcul Herastrau” dit is toch wel het allergrootste park dat ze hebben. Een ronde om het meer was ruim 10 km. Prachtig boulevard, gezellig eethuisjes, een speciaal dierenparkje. Heel erg relaxt. Het voelt alsof je kilometers buiten het centrum bent.
Onderweg van park naar park fietsen heeft de fiets een lekke band gehad, is de rem van de fiets geschoten en is de bagage drager er vanaf gevallen…. goeie kwaliteit fietsen 😉
Na het park hoppen zijn we naar de “Arc de Triomph” gefietst, maar helaas stond deze in de steigers.Richting hotel kwamen we nog langs het stadion van Dinamo Boekarest. Na ruim 40 km. gefietst te hebben zijn we weer terug gegaan en hebben we in de jacuzzi op het dakterras van het hotel nog ff gerelaxt. Vanaf dakterras trouwens een prachtig uitzicht over de stad. Als avond eten wilde we typisch Roemeens gaan eten en aangezien Maarten vorig jaar al in Boekarest was geweest, wist hij een goed restaurant. Het is Carucubere geworden. Daar krijg je bonensoep geserveerd in brood. Na het eten de wedstrijd van Nederland gekeken in het “Van Gogh/ Rembrandt” Café”. Dé Nederlandse kroeg van Boekarest.


Dag 3

Poging 2 voor het bezoeken van het Parlementspaleis.

Jacuzzi op het dak

Jacuzzi op het dak

Maar helaas waren we te vroeg voor de eerstvolgende toer…We hebben wel meteen gereserveerd voor de volgende ochtend. Naast het gebouw ligt het “Cismigiupark” Dit is het bekendste park van Boekarest. Het was veels te warm om iets te doen, dus beetje door het park heen gelopen. In dit park is ook heel erg veel te doen, vooral in het water. Weer doorgefietst naar het Oude Centrum om wat te drinken. Na een aantal cocktails weer terug gereden naar het hotel om te relaxen op het dakterras en jacuzzi.

Dag 4
Op tijd opgestaan om vandaag de tour van 10.00 uur bij het Parlementspaleis

Gangen parlement

Gangen parlement

 (Palatul Parlamentului) te doen. De fietsen waren helaas zo afgeragged door ons, dat deze niet meer te gebruiken waren… oeps. Dus snel een taxi besteld, deze stond er binnen 2 minuten, waardoor we net op tijd bij het gebouw aankwamen.
Het Parlementspaleis is het op een-na grootste gebouw van de wereld, alleen het Pentagon in Washington is groter. Maar het gebouw van Boekarest is wel het ZWAARSTE gebouw (vanwege al het marmer) en het DUURSTE gebouw (vanwege al het goud) ter wereld. Zeer indrukwekkend gebouw van binnen, het heeft 2000 kamers (!!!), elke kamer is anders; de een met prachtige tapijten, de ander met bladgoud, dan weer een met alleen maar marmer. We hadden een tour van een uur en hadden MAAR 5% van het totale gebouw gezien. Zo inmens groot is het. Aan het einde van de tour mochten we op het balkon staan, vanaf hier kijk je uit op 2 identieke gebouwen die dictator Nicolae Ceausescu ook speciaal heeft laten bouwen. Na de tour weer snel terug om uit te checken en met de taxi naar het vliegveld te gaan.

Do’s:
– Als je het Parlementspaleis wilt gaan bezoeken, van te voren een dag en tijd reserveren, dan sta je er niet voor niets
– Alles met de taxi doen! Een rit kost +/- € 0,35 per km. Ze zijn erg snel en er rijden er genoeg rond. Tip; houd het adres van je hotel bij de hand, want ze kennen niet alle hotels
– Alle parken bekijken, het is zeker de moeite waard
– Eten en alcohol is er super goedkoop en ze hebben echt ontzettend veel restaurants
– En Boekarest is de goedkoopste stad van Europa…. do we need to say more??? 😉

Dont’s:
– Fiets huren…. geen mogelijkheid tot goed fietsen, behalve in de parken

<< Klik hier voor de foto`s >>

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: