Reisverslag Moskou

Reisverslag 5 prachtige dagen Moskou

 

Dag 1:
Moskou is een unieke ervaring. Aangekomen op het vliegveld zijn we met een speciale trein naar het centrum van Moskou gegaan om daar met de metro naar ons appartement te gaan. Het hele metro systeem is ontzettend overzichtelijk alleen is het Russische alfabet anders als dat van ons. Dus het is Abracadabra met wat er staat. Uiteindelijk bij de juiste metrostation uitgekomen.

BasiliuskerkOns appartement lag aan de straat waar ook debekendste beziens-waardigheid van Moskou staat: de Basilius Cathedraal.
S ’avonds naar het Rode Plein gelopen, wauw wat is dit een mooi en groot plein! Om het plein staan de meeste mooie en grote gebouwen waaronder: het GUM gebouw, Kremlin, Mausoleum van Lenin, Basilius Cathedraal en de Kazan Cathedraal.

 

Dag 2:
Vandaag met de metro naar het grootste en tevens Olympische stadion van Rusland gegaan (Loezjniki Stadion, gebruikt voor Champions League finale 2008). Stadion rond gelopen maar we mochten nergens naar binnen… erg vriendelijk waren ze niet. Na nog een rondje en nog een keer proberen liet een zenuwachtige man ons binnen, na 2 minuten heel snel foto’s gemaakt en rond gekeken te hebben, moesten we er weer uit. Vanuit daar naar het nabij gelegen Novodevitsitji Klooster gelopen, daar liggen veel bekende Russen begraven oa. Boris Jeltsin.
De begraafplaatsen zijn daar erg imposant! Elk graf heeft een levensgroot (al dan niet groter) beeld of hoofd erop staan. Leuk om even rond te lopen. Ernaast ligt een kloosterterrein met diverse gebouwen. Daar zijn we ook naar binnen gegaan. Met de metro door naar de Universiteit deze staat op de Mussenberg, dit gebouw is 1 van de 7 gezusters (Stalinistische gebouwen, lijken allemaal op elkaar) UniversiteitHet gebouw is prachtig en telt 37 verdiepingen. Vanaf de berg een prachtig uitzicht over Moskou. Daarna met de metro naar het bekende “Gorki Park” Dit is een mega groot park dat aan het water ligt. Deze staat vol met fonteinen, attracties, lichtbedden, zitzakken. Hier hebben we even afgekoeld in het water.
De zon gaat hier heel laat pas onder dus je hebt niet door hoe laat het eigenlijk is, fijne bijkomstigheid. Na het eten nog even door de stad gelopen en kwamen we bij de Verlosserkerk uit…. een hele mooie grote kerk met een lang pad ervoor waardoor het wat weg heeft van de Taj Mahal.

 

Dag 3:
Op tijd op gestaan om naar de Basilius Cathedraal Rode Pleinte gaan (de bekende kerk met die gekleurde bolletjes) Bij de kerk kaartjes moeten kopen alleen kennen ze in heel Moskou geen wisselgeld, dus moet je een poosje wachten tot je je geld terug krijgt…. want dit moeten ze dan weer bij de volgende bezoeker wisselen… tja. Binnen in de kerk hadden wij een hele grote open ruimte verwacht, maar het waren allemaal kleine hokjes waar ze een soort museum van hadden gemaakt, wat verder in de kerk hadden ze prachtige schilderingen op de muren en plafonds en bijna alles wordt met goud afgewerkt. Doordat het Lenin Mausoleum maar tot 13.00 uur open is, en de rij voor tassen opslaan heel lang is, zijn we om de beurt in de mausoleum gegaan. Tassen mogen naar binnen, je mag geen foto`s maken en niet praten. Dus dan maar om de beurt. Erg indrukwekkend om Lenin daar zo te zien liggen…. al met al ben je 2 minuten binnen…. eenmaal buiten dan kom je langs het graf van Stalin. Deze ligt langs de muur van het Kremlin. Ook ligt het monument van de “Gevallen Soldaat” verderop langs de muur. Vanaf het Kremlin naar het Bolstoj theater gelopen. Van hieruit zijn we met de Metro naar Arbat gelopen. DIt is een straat in Moskou met heel veel winkeltjes. Hier hebben we nog lekker gelunched en een beejte geslenterd. Daarna met de metro naar de 2 metrostations die je gezien MOET hebben: Ploschad Revolyutsii; hier hebben ze in het metro station levensgrote beelden van alle daagse mensen, huisvrouwen, sporters, voetballers en kinderen. En metrostation Majakovskaya; deze heeft div. prijzen gewonnen voor z’n prachtige architectuur. Moet eerlijk zeggen dat alle metrostation in Station: Ploshcahd RevolyutsiiMoskou prachtig zijn!!!!
Met de metro naar het Trioempfgebouw en de Ministerie van Buitenlandse Zaken, dit waren nog 2 van die Stalinistische gebouwen. Het Trioempfgebouw is decennia het hoogste gebouw van Europa geweest. Ook prachtig om te zien. Gegeten bij een Oekraïens Restaurant…. daar lopen ze in echte klederdracht. Maarten de specialiteit van het huis genomen.. Borstj en een of ander Cranberry drankje in een bierpul… Eten smaakte goed. Na het eten met de metro naar het Witte Huis van Moskou gegaan en naar het bedrijvenpark waar hethuidige hoogste gebouw (en wat ons betreft ook het lelijkste gebouw) van Europa staat.

 

Dag 4:
Vandaag konden we het Rode Plein niet over…. afgesloten voor eRuimtevaart Museumen Ceremonie van het leger. Maar wij zijn er snel langs op gelopen en bij een restaurantje gaan zitten zodat ze ons niet weg konden sturen. Zo hadden wij mooi de gelegenheid om foto’s te maken van een geheel LEEG Rode Plein. We waren beide echt super blij…. hoe vaak komt het voor dat het Rode Plein leeg is. Maar helaas konden we hierdoor het Kremlin niet in. Morgen nieuwe kans. Dus zijn we met de metro maar naar het VDNKh park gegaan. Dit is een oud Communistisch gigantisch Park. Hier vind je hele grote waterpartijen met fonteinen en het ene gebouw is nog groter en imposanter dan het ander (hiervan staan er een stuk of 50). In deze gebouwen hebben ze allemaal marktjes gestopt…. Ook staat hier de raket waarmee Yuri Gagarin de ruimte in is gegaan. En de div. attracties ontbreken ook hier niet. Vanwege het mooie weer hebben we de metro weer gepakt om naar het Gorki Park te gaan en daar te relaxen in het gras.

 

Dag 5:
Laatste dag Moskou. We wilde per se het Kremlin in. Dus we zijn extra vroeg op gestaan zodat we niet in de rij hoeven te staan voor een kaartje voor het Kremlin (lange rijen en uitverkochte kaarten zijn geen uitzondering….) Eenmaal binnen was het er ook ontzettend rustig. Het Kremlin is een groot ommuurd plein met oa. de Wapenkamer, het Senaat, het Grand Kremlin Palace, Assumption Cathedraal, Twaalf Apostelen kerk, de Ivan de Grote Bell Toren en de Tsarenkanonnen. Ook staat hier de grootste Tsaren Bel ter wereld… deze is zo groot dat ie zelfs nog nooit gebruikt is… Langs de muur gelopen voor een mooi uitzicht over het water.  Christus Verlosser KerkAangezien laatste dag was wilde we allerlei kleine dingetjes nog even met de metro gaan bekijken.  Een soort speedtour langs verschillende dingen in Moskou. We zijn als eerst naar het standbeeld van Yuri Gagarin gegaan…. het lijkt alsof Gagarin de ruimte in wordt geschoten… heel mooi gedaan. Door naar het Izmajkovskaya Park gegaan voor een vlooienmarkt, deze stelde helaas niet zoveel voor, alleen vlees, brood, groenten en kleding. Volgende stop was het Dynamo Moskou stadion…. maar deze werd net gesloopt! Was niets van over. Weer terug naar het Rode Plein om door het GUM winkelcentrum te lopen, erg groot met veel winkels. Ook gebruikt in de film The Darkest Hour uit 2012. Maarten daarna nog de Verlosserkerk in geweest, vanwege m’n blote armen en benen mocht ik er niet in. Dit is de kerk bovenstaand op de foto en tevens de grootste Russisch Orthodoxe kerk.

En daarna:

Koffers gepakt en richting het vliegveld…. op naar Baku Azerbeidzjan >>>>>>>>>>

 

Klik hier voor het VERVOLG reisverslag

 

Tips Moskou:
* Lenin Mausoleum, ga om de beurt dan hoef je niet in de rij te staan om de tassen in te leveren. Ook is het Mausoleum maar op bepaalde dagen en tijden open… check dit van te voren
* Metro’s in Moskou zijn prachtig maar zonder goeie metrokaart zal je verdwalen, dus zoek er zo snel mogelijk een
* Ga zo vroeg mogelijk naar het Kremlin, dan heb je én geen rijen en dan zijn er nog voldoende entreekaartjes
* Als de beveiliging/soldaat NJET zegt dan is het toch ook echt NJET, ze zijn niet vriendelijk en doen geen moeite voor je helaas
* Afdingen op souvenirs is geen probleem
* Weinig restaurants, van te voren op Tripadvisors oid. even opzoeken waar de meeste restaurants zitten anders ben je alleen maar aan het lopen en het zoeken
* Boek op tijd je Hotel/Appartement want Moskou heeft heel weinig accommodaties!!! Ben je te laat dan zijn alleen de Hostels of de super dure Hotels over….

 

Klik hier voor de foto’s van MOSKOU

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *