Reisverslag Porto 2012

Hotel: Ar E Sol (Nabij vliegveld)
Appartement: BN Appartments (centrum Porto)

Dag 1
Vandaag een late vlucht naar porto. Om 00.00 uuraangekomen op het vliegveld. Vanwege late vlucht hadden we een hotel geboekt nabij vliegveld: Ar E Sol. Dit was een klein kamertje met goed ontbijt.

Dag 2
Na het ontbijt met de metro (vanaf het vliegveld) naar het centrum van Porto. Het appartement konden we nog niet in. Dus tassen op het station opgeborgen om daarna door centrum te lopen. Het is echt een prachtige oude stad die op sommige stukken erg vervallen is. Door de heuvelachtige stad richting de rivier De Douro gelopen onderweg een hoop mooie oude kerken en pleinen gezien. Ook Sao Bento het oude treinstation, met maar liefst 20.000 blauwe tegeltjes een waar kunstwerk! Vanaf de kade een mooi uitzicht op de brug de Ponte Luiz uit 1886. Deze brug heeft 2 lagen, 1 voor auto’s en 1 voor de metro, maar wel op 60 meter verschil. Op de kade zitten heel veel terrasjes en daar hebben we de nodige alcohol (zie: sangria) genuttigd 🙂 Leuk uitzicht op de kraampjes en boten. Na tassen ophalen richting appartement gelopen. Echt een prachtig appartement, alles erop en eraan. Opgefrist en weer richting centrum gelopen. Helaas zit echt alles dicht op zondag. Ook de restaurants….vanaf een uurtje of 19.00 uur bedienen de restaurants je pas weer. Voor die tijd nog even naar de overkant van de brug gelopen. Vanaf de brug echt een prachtig uitzicht op de “skyline” van Porto. Zoveel kleur en zoveel hoogte verschil, waardoor je heel ver, heel veel kunt zien oa. de Cathedraals, kerken en bruggen. Beetje rond gedoold door de winkelstraten om uiteindelijk op de kade iets te gaan eten; pasta, kip en frietjes….op en top Portugees 😉 daarna avond afgesloten in het appartement.

Dag 3
In de ochtend was het de planning om Estadio do Dragão te bezoeken (stadion van FC Porto). Maar helaas worden alleen rondleidingen gegeven van donderdag tot en met zondag. Helaas geen rondleiding dus… Wel het stadion van buiten gezien en even in de fanshop gekeken. Vanuit het stadion met de metro naar de Bolhau markt. Een markant gebouw waar van alles verkocht werd. Vlees, vis, bloemen en huishoudartikelen. Maar ook hier het Portugese verval, jammer. Na de markt door de stad gelopen, vlakbij het cafe Majestic (erg mooi!) wat gegeten. Nu was het tijd voor de “port” kant van Porto. Na een ritje met de kabelbaan zijn we langs diverse Port Caves gelopen. En uiteraard ook het nodige port gedronken. Je kunt er echt de brandewijn ruiken, een lekkere warme aangename geur. Vanaf deze kant van de stad door het centrum weer terug, om de 200 treden van de Torre dos Clérigos, de hoogste kerk van Porto. Naast deze toren staat ook en prachtige boekenwinkel, Livraria Lello. Het zag er net uit als een winkel uit Harry Potter. Met een heel byzondere trap. Omdat ze in Portugal erg laat eten hebben we eerst in het appartement rustig aan gedaan om vervolgens tegen een uur of 20 wat te gaan eten. Maarten heeft een Francesinha gegeten.  Echt portugees, soort van boterham met vlees ertussen, kaas en bier(?)saus eroverheen. Klinkt vies maar Maarten vondt het erg lekker. Oja, Maandag is de dag om wat te gaan drinken. Vanaf 22u is het happy hour en kun je heel goedkoop wat drinken (2 cocktails voor €5).

 

Dag 4
Na het ontbijt de bus naarhet centrum gepakt. Daar hebben we eerst nog de finiculaire naar beneden genomen (soort toeristenlift) erg grappig en best wel stijl. Onderaan hebben we een fiets gehuurd voor de dag want we wilde naar het strand. Na 10 km langs het water gefietst te hebben zijn we bij het strand aangekomen. Eerst nog even naar de vuurtoren gefietst voor de nodige foto’s om daarna te relaxen op het strand. Water was mij iets te koud maar Maarten is er toch helemaal in geweest. Tijd om wat te gaan eten aan het strand met een mooi uitzicht. Daarna rustig met de fiets weer terug richting centrum van Porto. Doordat het soms erg steil was in het centrum hebben we toch af en toe moeten lopen met de fiets aan de hand….. Eerst dus even opgefrist bij het appartement om daarna met de fiets naar het centrum gegaan. We zijn weer naar de overkant gefietst om weer een mooi uitzicht te krijgen. Daar gegeten bij een Indiër. Erg lekker en een mooi uitzicht over het water. S’avonds fiets weer ingeleverd. Uiteindelijk hebben we die dag bijna 40 km. gefietst.

Dag 5
Vandaag vroeg op om het vliegtuig weer terug te nemen. De metro is de beste verbinding om van het centrum naar het vliegveld te gaan. Dit duurt ongeveer 20 minuutjes en je staat meteen op het vliegveld.

 

To do’s:
– Met de fiets naar het strand
– In het weekend naar het stadion van FC Porto te gaan
– Alle vervoersmiddelen een keer te gebruiken; fiets, kabelbaan, metro, bus, finiculaire
– Op maandagavond tot na 22.00 uur op het terras te blijven zitten…. happy hour (hele nacht…)

Het is absoluut de moeite waard om naar Porto te gaan, prachtige gebouwen en uitzichten!

 

Klik hier voor de foto’s van Porto

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *