Reisverslag Skopje & Pristina

Deze keer bracht de citytrip ons naar: Skopje (de hoofdstad van Macedonië) en Pristina (hoofdstad van Kosovo). Totaal verbleven we 4 nachten. Het was zeker een aparte en unieke bestemming!

Kale Fortess Skopje
Dag 1 Aankomst Skopje
Op naar een vreemde en aparte bestemming…. Eind van de middag aangekomen op het Alexander de Grote vliegveld in Skopje. Na een half uurtje wachten en een busritje zijn we aangekomen bij ons Appartement “Art Hotel” Mooie ruimte in het souterrain, helaas geen uitzicht…. Om de hoek hapje wezen eten, om daarna even de buurt te verkennen en de bakker/supermarkt voor morgenvroeg te zoeken. Het appartement bleek náást het Philip II stadion te staan. Maarten blij…

 

Dag 2 Sightseeing
Dankzij tip van eigenaar appartement zijn we naar de bakker gelopen voor heerlijke broden en een typisch Macedonies gerecht: Borek (bladerdeeg gevuld met witte kaas of gehakt…) Na het ontbijt zijn we direct naar het “National Arena Philip II Stadion” gelopen.q-090 - Skopje Philip II Van buiten was de ene helft mooi opgeknapt en de andere helft was een bouwval. Nergens een hoofdingang kunnen vinden, dus zijn via een ingang voor bouwvakkers naar binnen gesneaked. Vanbinnen was het stadion echt prachtig! Ruim 40.000 zitplaatsen en alles zag er gloednieuw uit! Maarten natuurlijk de nodige foto’s gemaakt.

Vanaf het stadion is het “Kale Fortess” al zichtbaar. Dit is een groot en zeer oud fort aan de overkant van de rivier de Vardar. Hier naartoe gelopen en beetje rondgekeken. Vanaf het fort heb je een erg mooi uitzicht over Skopje. Ook is de “Holy Cross” bovenop Mount Vodno goed te zien. Door tijd gebrek hier helaas niet naartoe gelopen. Daarna was de planning richting Old Skopje Bazaar te lopen maar onderweg kwamen we eerst langs Mustafa Pasha Mosque, prachtig moskee met 3 grote bogen aan de voorkant. Helaas niet naar binnen L. Via diverse kleine winkelstraatjes bij de Bazaar aangekomen. Heel erg mooi om de plaatselijke bevolking hier te zien. Er wordt echt van alles verkocht: groenten, fruit, voetbalshirts, sportkleding, kaas en huis-tuin-keuken dingen. Weer terug richting het Macedonian Square (belangrijkste punt van Skopje) via de “Old Stone Bridge” uit 1451. Old Stone Bridge Skopje
Op de Macedonian Square staat een mega groot beeld van Alexander de Grote op zijn paard… echt een prachtig, maar iets te groot, beeld. Overal waar je kijkt in Skopje zie je immens grote beelden, van bekende en onbekende personen.  Beetje door het centrum rondgelopen. Door naar het International Trainstation om ons buskaartje naar Pristina (Kosovo) alvast te halen.  Onderweg nog langs het St. Kliment Ohridski Cathedral gelopen… dit is een prachtige kerk met allemaal koepels. Ook kwamen we langs het beeld van Mother Theresa (zij is in Skopje geboren…). S ’avonds gegeten bij de Mexicaan Amigos J Eten/drinken is erg goedkoop in heel Skopje, cocktails rond de € 1,50, hoofdgerechten rond de € 6,=

 

Dag 3 Bus Skopje – Pristina (Kosovo)
Vroeg opgestaan om de bus naar Pristina te nemen. Klein busje voor max 15. personen. Deze zat half vol. Tassen achterin de bus. Rit van 70 km. duurt ongeveer 2 uur. Onderweg zijn we door prachtig berg landschap gereden. Na een uur de eerste stop voor paspoortcontrole (Macedonië uit) dan worden alle paspoort ingenomen om te controleren, na 100 meter weer een stop (Kosovo in). Hier werden weer de paspoorten ingenomen, dit duurde wat langer want nu werd de hele bus gecontroleerd, van binnen en met spiegeltjes onder de bus gekeken. Ook werd bagage gecontroleerd. Uiteindelijk weer doorrijden met een prachtige stempel van Kosovo in het paspoort :). Aangekomen op het busstation van Pristina zagen we meteen ons hotel, Hotel Nartel. Super de luxe 4* hotel…. groot contrast met de omgeving waar het stond. Flatgebouwen PristinaGeen  gebouwen met kogelgaten etc. te zien, maar wel zag je dat er weinig aan de infrastructuur was gedaan: stoepen niet af, overal bouwputten, wegen die niet af waren.  Richting centrum gelopen. Je keek er echt je ogen uit. Brede wegen, grote betonnen flats, met balkonnetjes vol kleding, schotels , rommel en onder elke gebouw zat er wel een kledingwinkel…. heb er nog nooit zoveel bij elkaar gezien. Ook waren er ontzettend veel jongeren op de straat. Absoluut geen onveilig gevoel… integendeel.  Onderweg langs het standbeeld van Bill Clinton gelopen, deze staat aan de “Bill Clinton Boulevard”.  Doorgelopen richting het bekende “National Library” een erg vreemd gebouw met allemaal witte koepels en een soort van tralies om het gebouw. Alles in jaren 70/80 stijl. Daarnaast stond de “Serbian Orthodox Church” deze is nooit afgemaakt helaas. Bibliotheek PristinaVanuit daar naar het winkelgebied gelopen, dit is een autovrije zone met grote pleinen en brede paden. Daar zagen we het voetbalstadion van K.F. Prishtina. Een klein en vervallen stadion. Ook hier geen hoofdingang, dus zijn zelf ergens maar naar binnen gelopen… kwamen in de spelers tunnel uit….. ook deze helemaal vervallen. Wel grappig om te zien. Naast het stadion staat een imposant gebouw met vreemde architectuur “Boro Ramiz” met daarop een foto van hun “Oorlogsheld”. Hij staat op heel veel posters etc. afgebeeld. Via Tripadviser bij een heerlijk restaurant uitgekomen…. helaas mag je in heel Kosovo in restaurants roken 🙁 Ook hier erg goedkoop, ondanks Euro.

 

Dag 4 Bus Pristina – Skopje
Wakker worden en dan zien dat het sneeuwt brrr. Net waar we op zaten te wachten. Maar goed omdat we om 12.00 uur de bus terug naar Skopje hadden wilde we daarvoor onze tijd nog even goed besteden, dus zijn we naar een Bazaar gelopen. Deze markt was nog armoediger dan die in Skopje. Ook hadden ze hier heel veel kraampjes met stapels sigarettensloffen die per pakjes verkocht werden. Sigaretenmarkt PristinaMaart was als een kind zo blij dat hij daar het Nationale voetbalshirt van Kosovo heeft kunnen bemachtigen 🙂 Bij de Bazaar stond ook de Sultan Fatih Mosque, dankzij een vriendelijk, niet Engelssprekende man, mochten wij hier naar binnen… natuurlijk wel eerst de schoenen uit. Binnen was mooi om te zien. (Ondanks mijn haar niet bedekt was mocht ik toch naar binnen…). Weer terug naar Busstation gelopen voor de 2 uur durende busrit terug. Helaas duurde de rit terug ruim 3 uur… dit doordat het erg druk was voor de grensovergang. Voor de rest weer hetzelfde ritueel als op de heenreis. Bij aankomst meteen ingecheckt in appartement: Luxury Skopje Apartments. Heb nog nooit zoiets gezien: een 2 verdiepingen tellend appartement met 3 balkons, 2 eettafels, keuken, mega bank, 2 badkamers en jacuzzi en overal een prachtig uitzicht over Skopje. Oh ja ook een lift die direct in je woonkamer uitkomt!!!!
Ik vergeet alleen wel te zeggen dat het een groot sprookjes achtig, kitscherige, foute, freaky zooi is.
Overal spotjes (totaal wel meer dan 100), gedrappeerde gordijnen, muur/wand schilderingen, plafond vol spiegels, houten draaitrap in woonkamer, planten overal. Echt super wazig maar super gaaf om in geslapen te hebben! Beeld Mother Theresa SkopjeAangezien we op 50 m. van winkelstraat zaten hebben we (lees: Maarten) ook nog geshopt. S ’avonds bij restaurant Pellister gegeten op het grote plein. Het typisch Macedonies eten is niet meer dan Turks eten… Baklava, veel vlees, kip, gehakt etc. Maar wel erg lekker.

 

Dag 5 Terugvlucht
Helaas laatste ochtend… deze bestond uit tas inpakken en wat ontbijt halen. Bij terugkomst stond de “taxi” die de eigenaar van het appartement geregeld had al klaar… alleen wij wisten niet beter dan dat we met de bus naar vliegveld toe zouden gaan. Maar dit is natuurlijk veel beter J Dus beetje vroeg op vliegveld, laatste geld opgemaakt en na 2,5 uur vliegen weer in Eindhoven. Alleen doordat je van NIET- EU land ineens een EU-land ingaat moet je door de douane…. hebben hier ruim drie kwartier over gedaan. Elke Macedoniër werd gevraagd of ze retour ticket hadden, hoeveel geld ze bij zich hebben en waar ze verbleven… Tja daar sta je dan te wachten L Dit is uiteindelijk allemaal goed gekomen….

 

Do’s:
– Loop een stukje en ga naar de Old Skopje Bazaar
– Neem de bus naar Pristina (Kosovo)…. alsof je in een andere wereld komt!
– Wijn uit Kosovo bestellen, deze is erg lekker Wijn uit Kosovo
– Bij binnenkomst in een restaurant in Kosovo melden dat je in NON-smoking area wilt zitten
– Gewoon de stadions binnenlopen.
– De weg vragen, iedereen is (ondanks ze niet heel goed Engels spreken) ontzettend behulpzaam!

 

Don’ts:
– De trein naar Pristina nemen…. gaat 1 x per dag en doet er langer over dan de bus
– Verwacht niet dat er heel veel bezienswaardigheden zijn, in deze steden moet je gewoon de sfeer proeven en beleven!

Kortom:
Weer een zeer unieke stad met een geweldige sfeer. En zoals ergens geschreven stond: Macedonians love Foreign people… dat geloven wij absoluut!!!

Klik HIER voor alle foto’s van Skopje & Pristina

Lopen Skopje

Lopen Prishtina

Route Prishtina – Skopje

2 Responsesso far.

  1. paulette schreef:

    wow….mooie foto’s, mooie herinneringen komen er bij mij naar boven. Het was 1991 dat wij er 6 weken aan het “camperen” waren. Zo te zien niet veel veranderd..terug na af voor al die mensen..Mooie ervaring ! op naar de volgende city bye paulette

  2. Denise schreef:

    Hoi M&M,

    Niet zo 1, 2, 3 de eerste steden die in je op komen (had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord;-). Maar ook deze trip weer leuke plaatjes en belevingen! Zo leuk dat jullie dit blijven doen. Benieuwd wat de volgende trip wordt! (Is jullie vast al bekend haha).

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: